Eten
Goed eten en gezonde voeding is voor jonge kinderen erg belangrijk om te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. De kleine Groene wereld streeft er dan ook naar om samen met de kinderen zo gezond en gevarieerd mogelijk te kunnen eten.
Bij De kleine Groene wereld word groot en deels biologische voeding aangeboden.
Graag werk ik volgens de Kleintjes/Rapley - methode. Het principe van deze methode is dat het kind geen gepureerd voedsel krijgt, maar dat alles in hele stukken aan het kind gegeven word. Het kind krijgt op die manier de ruimte om het eten te zien, te voelen, te ruiken en te proeven. En ze proeven dan niet alleen de smaak, maar leren ook om de verschillende structuren van het voedsel te (her)kennen.
Daarbij vind ik het heel belangrijk om kinderen niet te dwingen om te eten. Ik stimuleer ze om het (nieuwe) voedsel te proeven. Maar ik stop eten niet geforceerd in het mondje van een kind. Hierbij let ik op de signalen die het kindje aangeeft. De maaltijd is een fijn en gezellig moment samen. Kinderen bepalen dus ook zelf wanneer zij genoeg hebben. Ik heb hierbij respect voor de autonomie van het kind. Het kind heeft de regie over wat hij wel of niet eet en hoeveel.
Over het algemeen eten we ‘s morgens en ’s middags fruit met thee of water. Het fruit maak ik op een monkey-platter (soms ook met rozijntjes/nootjes/o.i.d. erbij). Op deze manier kunnen de kinderen goed de verschillen tussen de verschillende soorten fruit zien, en kunnen zij zelf kiezen wat zij willen nemen.
Tussen de middag eten we gezamenlijk een boterham met melk. Soms maak ik een soepje, pannenkoekjes of pasta.
Bij bijzondere gelegenheden is het natuurlijk heel leuk om een keer iets extra’s te eten. Een wit taartje met Pinksteren, appelmoes van zelf geplukte appels tijdens Sint Michaël, pompoensoep met Sint Maarten, zelfgemaakte pepernoten bij Sinterklaas, een kerstkransje bij kerst en met Oud & Nieuw lekker samen kniepertjes bakken!